Nivået på nordisk datajournalistikk har løftet seg dramatisk, og setter grå hår i hodene på juryen som skal kåre vinnerne av NODA Awards i Ålesund.
– Det har vært en ekstremt stor påmelding i bidrag denne gangen, sier juryformann Trond I. Hovland.
Fra 25 bidrag i Stockholm sist, har juryen i år jobbet seg igjennom til sammen 56 bidrag til klassene Facts, Storytelling og Application.
Her er oversikt over samtlige påmeldte bidrag
– Det er i år ekstremt høy kvalitet på de bidragene som kjemper om prisene. Det har skjedd mye innen feltet de siste to årene, og mange redaksjoner har gjort fantastisk bra arbeid. Det har vært et uhyre vanskelig juryarbeid, og mange av de bidragene som ikke er nominerte, har god nok kvalitet til å være det, sier Hovland.

Sist mandag ble tallet på innsendte bidrag redusert fra 56 til 15 nominerte bidrag, som nå kjemper om de tre prisene. Disse er med andre ord i finalen i NODA Awards:
Facts:
Berlingske med #sporet, Nyhetsbyrån Siren med Politiskaklassen.se, NRK med Drap og Diagnose, VG med De hemmeligholdte vegrapportene og Helsingin Sanomat med No more secrets.
Storytelling:
ABC Nyheter med Krigssommeren, Adresseavisen med Silkeveiene , Aftonbladet med Estonia , Helsingin Sanomat med Estonia og VG med Dødsdykket.
Applications:
Mittmedia med #kandulova, Aftonbladet med Valkompassen, Bergens Tidende med Kommunebygger, Helsingin Sanomat med The Finnish Class Machine og SVT Pejl med VALU
Les mer på nettsidene til NXT Media
– Ser dere noen trender innen datajournalistikken i det materialet dere går igjennom?
– Det later til å gå i to ulike retninger. Det ene er at man er flink til å lage kjappe, smarte ting opp mot det daglige nyhetsstoffet. For eksempel i forhold til valgene i
de nordiske landene, fra partilederdebatter, meningsmålinger og enkeltsaker i valgkampene, påpeker Hovland.
– I tillegg ser vi de virkelig store featureprosjektene, gjerne i longform, med avansert mulitimediabruk og store team. Vi ser for eksempel brede, rike prosjekter med historisk utgangspunkt. Flere har gjort godt arbeid rundt Estonia-ulykken, andre verdenskrig og andre temaer.
Ellers ser man kanskje ikke så mye som peker seg ut som noe helt unikt og originalt. Det er kanskje som i journalistikken for øvrig, at man følger hverandre og har oversikt over hva som rører seg på feltet. Det gjør at man får en del prosjekter som ligner på hverandre.
Fordelingen av bidrag er ganske god, med hovedvekt fra Norge, Sverige og Finland. Norge har flest bidrag med 26, mens det er 15 fra Sverige, 11 fra Finland og 4 fra Danmark.
– Ellers er det nok slik at de nominerte bidragene domineres det av de større redaksjonene, sier Hovland.
- Prisene deles ut lørdag 31. januar når NODA15 rundes av i Ålesund.
Disse sitter i årets jury:
Eirik Stavelin – doktorgrad fra Universitetet i Bergen om semantiske og sosiale informasjonssystemer. Institutt for informasjons- og medievitenskap.
Bente Kalsnes – doktorgradskandidat ved Institutt for medier og kommunikasjon, Universitetet i Oslo.
Ulrika Hedman – doktorand på JMG Göteborgs universitet och tidigare journalist. Innretning på web og sosiale medier.
Turo Uskali – dr.grad og forsker på datajournalistikk ved universitetet i Jyväskilä, Finland.
Magnus Bjerg – journalist og leder for redaksjonell utvikling i TV2 Danmark. Han er også leder for DONA (Danish Online News Association).
Trond I. Hovland – tidligere journalist, nå prosjektleder i NxtMedia, og er også leder for juryen.