– En investering for fremtiden

Skal vi tro Tarjei Vassbotn, produktsjef for utviklingsplattformer i Google, vil kjøleskapet snart kunne fortelle deg at du er tom for melk.

Av Oda Ording


Det er fire år siden Tarjei Vassbotn fra Volda ble ansatt i Google. Siden det har han jobbet med globale prosjekter og reist verden rundt. Under NODA15 snakket han blant annet om ”Internet of Things”; hvordan all elektronikk kommer til å kunne kobles sammen gjennom internett.

PERSONAL DEVICES:  - Klokken min skjønner hva jeg trener, sier ifra om jeg overtrener og kan kobles til vekta, forteller Tarjei Vassbotn. Han tror "Internet of Things" er fremtidens teknologi.
PERSONAL DEVICES:
– Klokken min skjønner hva jeg trener, sier ifra om jeg overtrener og kan kobles til vekta, forteller Tarjei Vassbotn. Han tror «Internet of Things» er fremtidens teknologi. FOTO: Nicolay Woldsdal

Tilpasset personlige behov

«Internet of Things» betyr at elektroniske enheter som omringer oss, kommuniserer med hverandre. Teknologien bak ”IoT” er i fremmarsj og Vassbotn tror at alle enheter snart vil kunne hente inn personlig informasjon og innrette seg etter våre behov.

– Når ting begynner å samhandle vil kjøleskapet ditt skjønne hva slags planer du har og assistere deg med å fylle på med mat, forklarer han.

Men IoT brukes ikke kun til dagligdagse gjøremål. Det finnes kontaktlinser som kan måle glykogennivået til folk med diabetes.

– De kan få beskjed på telefonen om at blodsukkeret er for lavt, sier han. Han håper at teknologien i fremtiden vil kunne ha større nytte innenfor det medisinske feltet.

Saken fortsetter under videoen.

Teknologien vil spille på lag

Vassbotn anslår at vi i 2020 kommer til å ha mer enn 50 milliarder ”Internet of Things”-enheter. Han tror ikke at den nye teknologien kommer til å bli et problem for de som ikke er teknisk anlagte. Voldingen gir et eksempel på at IoT-enheter er veldig enkle i bruk.

– Man må ikke programmere videospilleren, men spilleren vil vite hvilke serier du er interessert i og ta dem opp for deg. Teknologien vil spille på lag med oss, sier han.

Google er i følge Vassbotn en av de mest interesserte teknologiaktørene på IoT-området.

– Vi har mange prosjekter vi jobber med og ser det som gode investeringer for fremtiden, sier han.

KRYPTERT KOMMUNIKASJON: Vassbotn tror at flere spørsmål rundt sikkerhet vil bli stilt når folk forstår at "Internet of Things" er en realitet.
KRYPTERT KOMMUNIKASJON: Vassbotn tror at flere spørsmål rundt sikkerhet vil bli stilt når folk forstår at «Internet of Things» er en realitet. FOTO: Nicolay Woldsdal

Mange sikkerhetshensyn

Når elektroniske enheter samler inn så mye personlig informasjon, vil ikke det være kritisk for folks sikkerhet?

– Sikkerhet er førsteprioritet for Google. Hvis ikke man kan stole på teknologien vil du ikke tørre å bruke den, sier produktsjefen.

Han forklarer at de allerede har gode mekanismer og teknologi som kan kryptere kommunikasjonen. Det er flere blant publikum under NODA som er kritiske til de sikkerhetsspørsmålene IoT reiser.

– I fremtiden vil innbruddstyver kunne stå utenfor og se hva som er i kjøleskapet ditt, sier Aftenposten-journalist Jan Gunnar Furuly. Han synes det er skremmende hvordan store teknologiselskap skal kunne samle informasjon om brukere.

– Det vil bli mye bråk rundt dette fremover, sier han.

UKRYPTERT INFORMASJON: - Det er et fjell av personvernshensyn som må tas, sier Jan Gunnar Furuly om den nye IoT-teknologien. FOTO: Andreas De Brito
UKRYPTERT INFORMASJON: – Det er et fjell av personvernshensyn som må tas, sier Jan Gunnar Furuly om den nye IoT-teknologien. FOTO: Andreas De Brito Jonassen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s